bookmark 1 föreställning style1 Ort date_range 6 januari 2025

Guld, rökelse och myrra

S:t Jacobs Vokalensemble
Johannes Skoog orgel
Mikael Wedar dirigent


Trettondagen är en av de äldsta kristna högtiderna och firas för att österländska stjärntydare fann vägen till Betlehem genom att följa en stjärna på himlen. Stjärnan ledde dem till ett stall där de fann Jesus, som de hedrade med guld, rökelse och myrra.

När stjärntydarna, som också brukar kallas kungar eller vise män, tågar in i Storkyrkan tillsammans med åsnan, oxen och lammet står den anglikanska kyrkomusiken i centrum. Krubban är fylld med halm, det lilla Jesusbarnet ser sig förundrat omkring och Benjamin Brittens musik spritter av glädje och blandade rytmer. I Rejoice in the Lamb samt sviten A.M.D.G – Ad Majorem Dei Gloriam, med text av Jesuitprästen Gerard Manley Hopkins, utmanar han körerna (och sin publik) med stora svepande linjer fyllda av breda ackord och dynamiska växlingar i tempo och karaktär.

The Oxen är en juldikt skriven av Thomas Hardy 1915. Jonathan Rathbone, tidigare förste tenor i vokalgruppen Swingle singers, gjorde detta innerliga arrangemang 1991.

Donkey Carol är en av John Rutters mest älskade julsånger, skriven på 1970-talet.

Vi bjuder också in publiken att sjunga tillsammans med orgeln och kören i psalm 433: In dulci jubilo.

Ur repertoaren
Benjamin Britten Rejoice in the Lamb
Benjamin Britten ur A.M.D.G – Ad Majorem Dei Gloriam
Jonathan Rathbone The Oxen
John Rutter Donkey Carol

 

6 års åldersgräns
Biljettpris: 180 kr rabatter finns för pensionär och barn/ungdom/studerande

Observera att inga stora väskor, ryggsäckar, resväskor och barnvagnar får medtas in i kyrkorummet!

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla