bookmark 1 föreställning style1 Ort date_range 20 oktober 2024

Kulturmatiné Kung Byxlös med Görel Crona

Den sanna berättelsen om Margareta (1353-1412), Valdemar Atterdags dotter.
Bortgift som tioåring till Kung Håkan av Norge. Uppfostrad av Märta, Heliga Birgittas dotter. Hon blir Kung Byxlös, kvinnan som enar Norden. En monolog om makt, systerskap, kärlek och svek.

Medverkande
Görel Crona och Ola Sandström på sång och gitarr.

Konstnärligt team
Text: Margareta Skantze
Regi, skådespelare: Görel Crona
Musik: Ola Sandström
Foto: Ines Sebalj

Ca 1 timme. Onumrerat.

Kung Byxlös är berättelsen om krig och fred, makt och systerskap, kärlek och svek samt om en ensam kvinnas övertygelse om att enighet är styrka. Görel Crona återger den dramatiska berättelsen om Margareta Valdemarsdotter – kvinnan som på 1300-talet enar de nordiska länderna och blir den kanske mäktigaste regenten Norden någonsin skådat.

Margareta var dotter till Danmarks kung Valdemar Atterdag och blev bortgift som tioåring till kung Håkon av Norge. Hon uppfostrades av Heliga Birgittas dotter och blev senare rikets förmyndare i både Danmark och Norge – med en kungs rättigheter. Genom smarta politiska drag och genialisk förhandlingsteknik lyckas hon befria de nordiska länderna från Hansan och lägga även Sverige under sina fötter. Hon regerar nu över Sverige, Norge och Danmark inklusive dagens Finland, Island, Grönland, Färöarna och Hebriderna.Drottning Margareta blir Kung Byxlös – kvinnan som skapar Kalmarunionen, enar Norden och ordnar varaktig fred mellan de nordiska länderna.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla