bookmark 1 show style1 City date_range 5 April 2024

Handbok för husmödrar

1955.
Ester är 19 år, har gift sig och fått flytta in ett alldeles nybyggt hur. Med rinnande vatten i badrummet. Och elektrisk spis.
Hon får gå från jobbet när hon gifter sig. Ingen frågade vad hon ville. Det var bara så det skulle vara. Nu har en ny roll i hemmet.

En husmor i tre olika tidsåldrar. Från 50-talet till nutid flätas dessa olika tidsåldrar samman i en berättelse om Esters liv som hemmafru. Om ensamheten, den ekonomiska livegenheten och "kvinnosjukdomar" som det ännu inte finns något namn på.

Med det svenska folkhemmet som fond skildras ett kvinnoliv, Esters, samtidigt som det berättar om alla de tusentals kvinnor som i tysthet alltid rörde sig lite i periferin, bakom spetsgardinerna, i förkläderna och bland husmanskosten.

Handbok för husmödrar är en slags folkbildning om en nedtystad yrkesroll i det svenska folkhemmet - den obetalda hemmafrun. Det handlar om moderskap, att vara kvinna och om tidens förväntningar och konventioner
Och det handlar om väntandet. På mannen. På barnen.
Och kanske på ett liv som aldrig riktigt blev av.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla