bookmark 1 föreställning style1 Ort date_range 6 juli 2024

Salongen, det skapande rummet. Anna Paradiso Laurin, Dan Laurin & Kristina Hammarström

Salongen, det skapande rummet. En okänd musikalisk skattkammare i 17- och 1800-talets Sverige.

Anna Paradiso Laurin – hammarklaver (tillverkat i London 1802)
Dan Laurin – blockflöjter
Kristina Hammarström – mezzosopran

Även i år vankas en suverän sommarkonsert i antikvariatmiljö intill 1800-talsherrgården Spetebyhall. En Sörmlandsfödd, synnerligen betydelsefull musikhistorisk doldis har bidragit med värdefull information och inspiration till konsertprogrammet.

Den internationellt framstående duon Anna Paradiso Laurin och Dan Laurin, tillsammans med operastjärnan Kristina Hammarström, bjuder in till ett mindre känt, men desto mer fascinerande, klingande kapitel i svensk historia: musicerandet i hemmet. Som i en typisk 1800-talssalong kommer musiken att anknyta till poesi, litteratur och, inte minst, mingel. Musik av bland andra Olof Åhlström, Caroline Ridderstolpe, Matilda d’Orozco Gyllenhaal, André Grétry och Wolfgang Amadeus Mozart kan publiken se fram emot. Läs mer här.

Om artisterna

Dan Laurin har framträtt i större delen av världen och därigenom befäst sin ställning som en av de mest intressanta – och ibland kontroversiella – artisterna inom sin instrumentkategori. Hans strävan att återupptäcka blockflöjtens sanna möjligheter har resulterat i teknisk skicklighet och en spelstil som belönat honom i form av åtskilliga utmärkelser, inklusive en Grammis, Föreningen Svenska Tonsättares interpretpris samt Kungl. Musikaliska Akademiens interpretpris.

Dan har uruppfört en mängd verk av svenska kompositörer. Hans arbete för att bredda repertoaren och få blockflöjten att vinna ökad status som konsertinstrument tillsammans med stor orkester har resulterat i ett flertal konsertverk som redan betraktas som klassiska.

Dan är professor i blockflöjt och undervisar vid Trinity Collage och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är även ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. 2001 tilldelades han den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

Anna Paradiso Laurin har förutom gedigen akademisk utbildning i cembalo och piano även en filosofie doktorsexamen i grekisk och latinsk filologi. Med tiden har Anna utvecklat en passion för framföranden på hammarklaver och svenskt klavikord. Hon är också en skicklig barockorganist.

Anna har framträtt på många prestigefyllda scener och festivaler i Norden, Europa, USA och Asien. Som solist och continuomusiker har hon hörts med en rad ledande skandinaviska ensembler och orkestrar. Bland musiker Anna samarbetat med märks exempelvis Elin Rombo, Hidemi Suzuki, Nils-Erik Sparf, Stefan Temmingh, Mario Caroli, Lena-Susanne Norin och Lorenzo Cavasanti. Ett flertal kompositörer har komponerat verk för Anna och/eller hennes duo med Dan Laurin, däribland Vito Palumbo, Daniel Börtz, Fredrik Österling och Ingvar Karkoff. Hennes omfattande diskografi inkluderar en rad prisbelönta skivinspelningar, varav flera med Dan Laurin som medmusiker.

2023–24 undervisar Anna i cembalo vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon också är forskare inom svensk historisk klavermusik. Hon har tidigare föreläst och lett workshops världen över rörande samband mellan klassisk retorik och barockmusik, improvisation och ornamentering.

Kristina Hammarström studerade både violin och sång vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm men valde att satsa på sången. Numera framträder hon frekvent internationellt vid operahus och festivaler såsom Teatro alla Scala Milan, Staatsoper Wien, Théâtre des Champs Elysées Paris, Chicago Opera Theatre, Kungliga Operan i Stockholm, GöteborgsOperan, Den Norske Opera, Festival d’Aix-en-Provence och Innsbrucker Festwochen.

Kristinas repertoar inkluderar ett imponerande antal roller i barockoperor såväl som operor av exempelvis Rossini, Berlioz, Strauss, Massenet och Mozart. Hon är likaså en efterfrågad konsertsångerska inom både profan och sakral musik.

Övrig information

Serviceavgift 15 kr/biljett tillkommer för samtliga biljettkategorier. Bli medlem – få biljettrabatt! Läs mer här

Jones antikvariat och kaféet är öppna från kl. 14.00 den 6 juli. Ca 30 000 boktitlar, från 1600-tal till nutid, finns att välja bland i antikvariatet. 

Vägbeskrivning: Spetebyhall ligger ca 16 km från Katrineholm, mellan Valla och Lerbo. Vägbeskrivning hittas här.

Tillgänglighet: Konsertlokalen kan nås och är invändigt framkomlig med rullstol, rullator och permobil. Rymligt WC-utrymme finns i samma våningsplan. Vid behov av att parkera intill lokalen på grund av rörelsehinder, meddela gärna Jones antikvariat i förväg. Kontaktuppgifter hittas här. För mer tillgänglighetsinformation, se TK-appen.

Samåkning: Vill du besöka konserten men har svårt att ta dig till Spetebyhall? Eller har du möjlighet att erbjuda samåkning till och/eller från konserten? Hör då gärna av dig via info@kammarmusik.nu. Förhoppningsvis kan vi hjälpas åt med transportsamordningen. Du kan även prova att efterlysa eller erbjuda samåkning via konsertinläggen på kammarmusikföreningens Facebooksida.

Evenemanget finns på Facebook. Bjud in flera, dela och gilla gärna!

Arrangör: Katrineholms kammarmusikförening i samarbete med Jones antikvariat.

Foto Anna Paradiso Laurin och Dan Laurin: Pelle Piano (Per Ellström). Foto Kristina Hammarström: Mats Bäcker. 

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla