bookmark 1 show style1 City date_range 16 November 2024

Trio Nastela: Emmanuel Laville, oboe, Sebastian Stevensson, fagott, Asuka Nakamura, piano

Modernt/omodernt är ett svängigt och roligt program med musik i väldigt olika stilarter från olika tidsepoker. Trio med oboe, fagott och piano är ju en direkt systerensemble till standardpianotrion violin, cello och piano men märkligt nog finns det inte så mycket originalmusik för besättningen. Det vill Trio Nastela ändra på genom beställningen av en kort trio skriven av Maria Lithell Flyg, samtidigt som de också presenterar både kända och okända transkriptioner av verk av Haydn och Glinka.

Anders Eliasson har skrivit två vackra och krävande stycken där fagotten och oboen får visa självständiga roller i samspel med pianot. Fagotten och oboen har rika klangmöjligheter, vilket ensemblens musiker tycker är roligt att få belysa. Amerikanen André Previns trio är häftig och svängig och Poulencs trio med sitt friska musikantiska anslag är så klart ofrånkomlig musik för denna besättning.

Trio Nastela försöker skapa en intim stämning och presenterar konserten på ett avslappnat, personligt och även underhållande sätt!

PROGRAM | MODERNT/OMODERNT
 Joseph Haydn (1732–1809):
Pianotrio i F-dur Hob. XV:17
 Anders Eliasson (1947–2013): Wellen för fagott och piano
 Maria Lithell Flyg (f. 1965): Bagatelle Emmanuel för oboe, fagott och piano
 Francis Poulenc (1899–1963): Trio för oboe, fagott och piano FP 43
 André Previn (1929–2019): Trio för oboe, fagott och piano
 Anders Eliasson (1947–2013): Abendlicht för oboe och piano
 Michail Glinka (1804–1857): Trio pathétique

Hör och se inspelningen där Trio Nastela premiärframför Bagatelle Emmanuel av Maria Lithell Flyg!

Om musikerna

Emmanuel Laville har sitt ursprung i sydvästra Frankrike men flyttade sedan norrut för fortsatta utbildning i Bordeaux, Paris och Tyskland innan han fick sin första anställning som solooboist i Royal Scottish National Orchestra 2008. Sedan 2012 är han solooboist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Han är även oboelektor vid Sibelius-Akademien samt undervisar på Kungliga Musikhögskolan och Lilla Akademien i Stockholm. Emmanuel har ägnat mycket tid åt svensk musik skriven för sitt instrument, både genom att spela soloverk av svenska tonsättare såsom Andrea Tarrodi, Ingvar Lidholm och Daniel Börtz, och genom att beställa nya verk av Sven-David Sandström, Maria Lithell Flyg m.fl.

Sebastian Stevensson är uppvuxen i en musikalisk familj i Sigtuna och spelade klarinett innan han som tioåring bytte till fagott. Han studerade senare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Knut Sönstevold och därefter i Mannheim i Tyskland för Ole Kristian Dahl. Efter att ha arbetat på Den Norske Opera kom Sebastian till Köpenhamn för ett vikariat som solofagottist i Danmarks Radio Symfoniorkestret där han sedan 2012 har en fast tjänst. I Danmark arbetar Sebastian också som fagottlärare vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och är verksam som kammarmusiker.

Sebastian har gästat ett flertal orkestrar i Europa som solist och är även frekvent anlitad för masterclasses för musikhögskolestudenter, både i Sverige och internationellt. 2014 vann han Gillet-Hugo Fox internationella fagottävling i New York och 2016 Kungliga Musikaliska Akademiens Solistpris.

Asuka Nakamura började spela piano vid tre års ålder i Nagoya, Japan. Som sexåring gjorde hon sin debut som kammarmusiker tillsammans med medlemmar ur stadens filharmoniska orkester, och i nioårsåldern var det dags för solistdebut. Asuka har vunnit både första och andra pris i den prestigefyllda pianotävlingen J.P. Fresh i Tokyo vilket bland annat innebar engagemang hos Stockholms konserthus 1997. Hon studerade för Staffan Scheja på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm från 2002 och belönades där med jetongmedaljen.

Asuka har även framträtt flitigt solist internationellt och erhållit en rad priser och stipendier. 2013 gjorde Sveriges Radio en dokumentär, Mozart har aldrig varit i Japan, som är en fri konstnärlig inblick i Asukas resa från Japan och om hennes liv som pianist i Sverige idag.

Övrig information: Serviceavgift 15 kr/biljett tillkommer för samtliga biljettkategorier. Bli medlem – få biljettrabatt! Läs mer här. Fika med hembakat tilltugg serveras i konsertpausen. Pris: 20 kr/person, betalning kontant eller via Swish. 

Tillgänglighet: Se TK-appen.

Evenemanget finns på Facebook. Bjud gärna in flera, gilla och dela evenemanget!

Arrangör: Katrineholms kammarmusikförening

Foto Emmanuel Laville: Bo Söderström
Foto Asuka Nakamura: Johan Gillemyr
Foto Sebastian Stevensson: Mattias Ahlm

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla