bookmark 0 shows style1 City date_range Inga föreställningar

Stenålderns Julitabönder

Under sommaren 2022 genomförde arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård en arkeologisk undersökning av delar av en stenåldersboplats, utmed väg 56 norr om Äs. Nu har du möjlighet att få veta mer om detta.

Fornlämningen som undersöktes sommaren 2022 utgörs av en alltså boplats från den yngre stenåldern och visade sig vara aktiv ungefär mellan 3900–3500 f.Kr. Utöver tusentals fynd i form av rester efter redskapstillverkning, yxor, keramik, malstenar och pilspetsar, påträffades också spåren efter två långhus och ett tiotal hyddor. De som bodde här utgjorde en grupp av de tidigaste bönderna i Mellansverige, när jägarstenåldern hade övergått till bondestenålder.

Hur går en arkeologisk undersökning till? Hur var livet för stenåldersbönderna på åsen i Äs? Vad kan arkeologerna säga om till exempel deras hus och kosthållning? Vi får också tillfälle att titta på och känna på några av fynden som arkeologerna hittade vid utgrävningen.

Arkeolog Andreas Forsgren återkommer till Katrineholm och berättar om stenåldersboplatsen. Han var även på Kulturhuset Ängeln/Katrineholms bibliotek i oktober 2021 och berättade då om en mindre undersökning av stenåldersboplatsen, vilken genomfördes under 2020. Nu finns dock mycket nytt att berätta! Varmt välkomna. Inga förkunskaper krävs.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla