bookmark 2 shows style1 City date_range 31 December 2023 - 1 January 2024

Nyårskonsert

Stockholms domkyrkokör

Klara Ek sopran

Maria Forsström alt

Carl Unander-Scharin tenor

Lars Arvidsson bas

Orfeus Barock

Mattias Wager orgelsolist

Lars Strannegård nyårstalare

Johan Hammarström dirigent

 

REPERTOAR

Joseph Haydn Missa in Angustii (”Nelsonmässan”)

Judith Bingham A Golden Legend – konsert för orgel och orkester (uruppförande)

 

 

••••••

 

Konsertlängd 1 h 15 minuter

Entré 100–370 kr

 

Grupp- och företagsbokningar om 10 personer eller fler:
Vänligen kontakta louise.linde@svenskakyrkan.se och ange kontaktuppgifter inkl telefonnummer.

 

På ett år av utmaningar och oro är till ända möts vi i musikens namn för att tillsammans samla kraft inför det som ska komma. Oroligheter präglade också Wien sommaren 1798 då Joseph Haydn komponerade Missa in Angustiis på bara en dryg månad. Året före hade Napoleon besegrat de österrikiska arméerna och var nu på väg att inta Egypten. Oron kanaliserade Haydn redan i mässans dramatiska d-mollöppning, men bara någon vecka före uruppförandet nåddes Wien av beskedet att amiral Nelson hade besegrat Napoleon, varpå verket fick det triumfatoriska smeknamnet Nelsonmässan.

 

I Storkyrkans magnifika skulptur Sankt Göran och draken gestaltas kampen mellan ont och gott effektfullt med Görans svärd höjt till hugg mot den väldiga draken. Skulpturen är utgångspunkt för Judith Binghams nyskrivna orgelkonsert komponerad speciellt för Storkyrkans orgel. Bingham, som tidigare har skrivit orgelmusik för domkyrkorna i Kalmar och Västerås, komponerar gärna programmatisk musik och vi ser mycket fram emot att höra Mattias Wager uruppföra hennes nya stycke.

 

Som nyårstalare påminner oss Handelshögskolans rektor Lars Strannegård om vikten av att bevara vår kulturella identitet och hålla konstens och musikens fana högt även i svåra tider.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla