bookmark 9 shows style1 City date_range 9 December 2023 - 13 December 2023

Möt Lucia i Storkyrkan

Lördag 9 december kl 13.00 familjekonsert samt kl 15.00 & 17.00

S:t Jacobs Vokalensemble | Mikael Wedar dirigent

 

Söndag 10 december kl 15.00 & 17.00

Kungsholmens gymnasium/ Stockholms musikgymnasium årskurs 2

Mikael Wedar dirigent

Adolf Fredriks musikklasser klass 7C & 7D

Fredrik Winberg dirigent

 

Tisdag 12 december kl 18.00 & 20.00

Storkyrkans Kammarkör | Helene Stureborg dirigent

 

Onsdag 13 december kl 18.00 & 20.00

S:t Jacobs Vokalensemble | Mikael Wedar dirigent

 

Entré 100–290 kr

 

Våra Luciakonserter har 6 års åldersgräns förutom familjekonserten där ingen åldersgräns råder

 

Grupp- och företagsbokningar om 10 personer eller fler:
Vänligen kontakta louise.linde@svenskakyrkan.se och ange kontaktuppgifter inkl telefonnummer.

 

Lucia är en älskad tradition med en lika dramatisk som brokig historia. Helgonet Lucia från Syracusa skulle enligt legenden brännas på bål för sin kristna tro, men tack vare ett mirakel vek lågorna undan. Ännu ett mirakel gjorde att hon fick ögonen åter efter att ha givit bort dem till en beundrande man. Allt detta skedde enligt legenden den 13 december.

 

Namnet Lucia kommer av latinets lux (ljus) och i den folkliga föreställningsvärlden förknippades Lucia, genom ljudlikheten, ibland med Lucifer. Det vilade något övernaturligt över Luciagestalten – kanske var hon en bergfru som anförde Lucianattens väsen.

 

Seden med en vitklädd Lucia som uppvaktar på morgonen togs i bruk i slutet av 1700-talet. Då hade hon änglavingar och ljusstakar i händerna. Vid förra sekelskiftet antog Lucia sin nuvarande karaktär och efter första världskriget blev Luciatågen alltmer vanliga i Sverige. Själva Luciasången härstammar från Italien och fick svensk text på 1920-talet. Lucia har sedan dess blivit en världsberömd svensk tradition som firas i skolor, kyrkor och konsertsalar. Sedan många år väcks också årets Nobelpristagare med sång, kaffe, pepparkakor, vita särkar och tända ljus på sina hotellrum.

 

Till Storkyrkan och S:t Jacobs kyrka vallfärdar människor varje år för att uppleva svenskt luciafirande när det är som bäst. I skenet av luciakronan och de levande ljusen sjunger några av Stockholms bästa barn- och ungdomskörer, däribland Storkyrkans Kammarkör och vår lite äldre kör S:t Jacobs Vokalensemble, de älskade sånger som hör till den speciella svenska traditionen med Lucia- och Staffansfirande. Luciatåget gör entré och ljuset lyser upp det allra djupaste mörker. I våra unika kyrkorum – Storkyrkan med sin medeltidsmystik alternativt S:t Jacobs kyrkas barockprakt – får du en upplevelse utöver det vanliga.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla