bookmark 1 show style1 City date_range 29 July 2023

Alfvén och Stenhammar – en vänskap

Vänskapen mellan Alfvén och Stenhammar

Vid det succéartade uruppförandet av Alfvéns andra symfoni var det Wilhelm Stenhammar (1871-1927) som dirigerade. Deras brevväxling visar att de respekterade varandra som musikerkollegor och att de tillsammans försökte hitta originella svenska klanger, trots att deras tillvägagångssätt var olika. De gav också kammarmusikkonserter tillsammans, Alfvén med fiolen och Stenhammar vid flygeln.
Duo Gagge-Wada består av cellisten Klas Gagge från Sverige och pianisten Kiyo Wada från Japan. Klas spelar i Kungliga filharmonikerna och är också aktiv som editör och författare och som medarbetare i Levande Musikarv, Kungliga Musikaliska Akademiens projekt. Kiyo, som utbildats som konsertpianist i Frankrike och Italien, är grundare av Friends of Stenhammar i Japan. De framför några stycken ur det program som Alfvén och Stenhammar år 1905 spelade vid sina konserter. Vare sig bland Alfvéns eller Stenhammars originalkompositioner finner vi något verk för cello. Men konserten presenterar också deras försök till kompositioner för cello, bland annat två sånger, Skogen sover och Var stilla, som Alfvén själv arrangerat för cello och orkester, samt fragment av Stenhammars ofullbordade cellosonat. Vi ska spåra hur Alfvén och Stenhammar försökte hitta svenska klanger.

 

Välkommen in på Alfvéngården och njut av konsert i Alfvéns eget vardagsrum. 

I pausen säljs fika på Carins Café.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla