bookmark 5 shows style1 City date_range 27 October 2023 - 1 November 2023

Efter Fedra – Nypremiär!

Efter Fedra får nypremiär på Ö2scenkonst Södermalm!

 

När en kvinna har nått en viss ålder ska hon vara nöjd med det som varit och det som är. Vad ska hon göra av sin längtan efter kärlek och njutning?

 

Efter Fedra handlar om den äldre kvinnans sexuella behov, och skammen som medföljer när hon är öppen med det. Regissören Hanna Nygårds har tillsammans med skådespelaren Lisbeth Johansson undersökt hur samtal med kvinnor mellan 65-80 kunnat blandas med texter ur den grekiska tragedin Fedra. Resultatet har blivit en föreställning med både djup och humor skriven av Hanna, Lisbeth, Euripides och ett tiotal äldre kvinnor.

 

 

"Texten är träffsäker, humoristisk och välformulerad – ofta lika sann för män som för kvinnor. Åldrandet gör oss till pultroner alla, som Shakespeare hade kunnat skriva. Fegisar, rädda att pröva. Lisbeth Johansson har direktkontakt med publiken, hon vågar visa hur rollen nästan kvävs av antingen lust eller skräck. Det är mycket välspelat, innerligt och modigt."

– Lars Ring, SvD

 

"Lisbeth Johanssons tajming kan med en tvärbromsning öppna bråddjup när hon spelar fram smärtan i att inte vara sedd, att inte räknas till dem som kan älskas, även fysiskt. Skratten tystnar – men de hejar på igen när den åldrande kvinnan tar plats och dansar loss bland kulörta lyktor."

– Liv Svenningsson, GP

 

"...inte minst gemensamt framarbetade manuset i Efter Fedra, är att beteckna som fulländat. Benägen att kalla Hanna Nygårds för geni, vars regiarbete är så smart utfört."...."Vad som sätter stämningen är däremot musiken. Ur högtalare hörs såväl Sabina Wärmes ljuddesign samt ett antal hits från den primitiva radio jaget mixtrar med."

– Mats Hallberg, Kultubloggen 

 

 

Regi: Hanna Nygårds 

Medverkande: Lisbeth Johansson 

Medverkande röster: Agneta Ahlin, Anna-Carin Franzén, Pia Oscarsson, Inger Gawell, Vanja Blomkvist

Ljusdesign: Jacob Willén 

Ljuddesign: Sabina Wärme 

Scenograf: Anne Hellandsjö 

Foto: Kevin Chang 

Formgivare affisch och flyer: Judie Östling

Producent: Felicia Löwerdahl och Teresia Pettersson

Teaterchef Ö2scenkonst: Teresia Pettersson

 

 

Föreställningen är ca 1 timme lång och spelas på Ö2scenkonst Södermalm, Götgatan 73.

 

Med stöd av Stockholms Stad, Kulturrådet och Svante Bergströms teaterstiftelse.

 

 

Varmt välkomna!

www.o2scenkonst.se

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla